Παύλου Μελά 17, Θάσος  angelidis.asfaleies@yahoo.gr
 2593 023 101

Αστική Ευθύνη Διαχειριστή Πολυκατοικίας

Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας είναι το άτομο που εκλέγεται και ορίζεται ως υπεύθυνο για την καλή συντήρηση της πολυκατοικίας και την ομαλή λειτουργία των κοινών χώρων. Ωστόσο, συμβαίνουν συχνά ατυχήματα και μπορεί να του απαγγελθούν κατηγορίες λόγω κακής συντήρησης της πολυκατοικίας ή επειδή δεν εκτέλεσε επιμελώς τα καθήκοντά του.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπως ο διαχειριστής της πολυκατοικίας παραπέμφθηκε στο δικαστήριο και αναγκάστηκε να καταβάλει υψηλή αποζημίωση σε τρίτο πρόσωπο ή πρόσωπα, επειδή προκλήθηκαν ορισμένες υλικές απώλειες ή ακόμη και σωματική βλάβη. Πιο συγκεκριμένα, ο διαχειριστής ενδέχεται να κριθεί υπαίτιος για ατυχήματα που έχουν λάβει χώρα σε τρίτους, στους εσωτερικούς ή εξωτερικούς κοινόκτητους χώρους ή κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας. Τέτοιοι χώροι θεωρούνται το κλιμακοστάσιο, η είσοδος της πολυκατοικίας, οι διάδρομοι, το μηχανοστάσιο, ο ανελκυστήρας, οι εγκαταστάσεις της κεντρικής θέρμανσης, της ύδρευσης, της αποχέτευσης καθώς και οι εξωτερικοί τοίχοι, η ταράτσα, οι καπνοδόχοι και ο σκελετός της πολυκατοικίας.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διαχειριστές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες τρίτων και να θεωρηθούν υπαίτιοι για κάποιο ατύχημα, η ασφάλιση αυτή ενεργοποιείται καλύπτοντας τον εκάστοτε διαχειριστή. Μάλιστα, πρέπει να αναφέρουμε ότι στον εσωτερικό κανονισμό των περισσότερων πολυκατοικιών η ασφάλιση του διαχειριστή θεωρείται υποχρεωτική.

Στη σημερινή αγορά, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν ασφαλιστικά προγράμματα αστικής ευθύνης. Το κόστος αυτών των ασφαλίσεων είναι πολύ προσιτό, ανάλογα με την κάλυψη και τον αριθμό των διαμερισμάτων. Η σημασία του χαμηλού κόστους συν την ασφάλιση είναι ότι όλοι οι διαχειριστές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν αυτόν τον ασφαλιστικό παράγοντα, ώστε να μην ανησυχούν για τις συνέπειες των ευθυνών τους και να μην αναλαμβάνουν ευθύνες σε περίπτωση ατυχήματος. Οι ευθύνες του διαχειριστή δεν πρέπει να του προκαλούν επιπλέον πίεση και προβλήματα.


Ενδιαφέρομαι